Reklama 3 tysiące złotych na miesiąc.
- Poznaj swój Indeks Zdrowia! Wystarczy, że odpowiesz na te pytania
- Więcej aktualnych wiadomości znajdziesz na stronie głównej Onetu
Babka płesznik to roślina uprawiana w basenie Morza Śródziemnego, Indiach, Pakistanie oraz na terenie krajów byłego Związku Radzieckiego. Jej najcenniejszym elementem są wklęśnięte ziarna o jasnobrązowej barwie. Choć wyglądają niepozornie, są źródłem składników odżywczych, a także błonnika pokarmowego, który jest niezbędny do prawidłowej pracy jelit.
Babka płesznik a zdrowie układu trawiennego
W ziarnach babki płesznik znajdziemy białko, polisacharydy, tłuszcze, fitosterole i dużą dawkę błonnika. Pod kątem ostatniego z wymienionych składników bije ona na głowę popularne siemię lniane, po które często sięgają osoby mające zaparcia. Po spożyciu ziaren babki płesznik w jelitach powstaje warstwa śluzu, który ułatwia przemieszczanie mas kałowych. W ten sposób chroni przed powikłaniami zaparć, takimi jak hemoroidy i szczelina odbytu.
Babka płesznik może okazać się skutecznym środkiem w walce z biegunką. Śluz, który powstaje w jelitach po jej spożyciu, zwiększa lepkość obecnej w nich treści, normalizuje jej przejście i częstotliwość wypróżnień. Ze względu na osłonowe właściwości śluzu, babka płesznik jest polecana pacjentom z zespołem jelita drażliwego.
Nasiona babki płesznik zawierają naturalne prebiotyki — substancje, które odżywiają korzystne bakterie zamieszkujące jelita. Dzięki temu wspierają zdrowie układu pokarmowego i pomagają wzmocnić odporność organizmu.
Przeczytaj też: Polacy jedzą tego za mało. Wystarczy 30 g dziennie, żeby schudnąć i zbić cholesterol
Dalszy ciąg artykułu pod materiałem wideoWłaściwości prozdrowotne babki płesznik
Przyjmowanie babki płesznik wywiera pozytywny wpływ nie tylko na zdrowie układu pokarmowego. Badania wykazały, że spożywanie od 6 g do 15 g błonnika dziennie pomogło obniżyć poziom złego cholesterolu o 24 proc.
Błonnik zawarty w babce płesznik może też pomóc w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi, co jest istotne dla osób z cukrzycą typu 2. Niektóre badania pokazują, że przyjmowanie tej rośliny pomaga utrzymać równowagę glikemiczną. Natomiast Agencja ds. Żywności i Leków zauważa, że nie ma wystarczających dowodów popierających stosowanie babki płesznik w cukrzycy. Suplementację i jej potencjalne korzyści warto więc uprzednio omówić z diabetologiem.
Babka płesznik, ze względu na dużą zawartość błonnika, polecana jest osobom z nadwagą i otyłością. Zapewnia uczucie sytości, dzięki czemu umożliwia utrzymanie bilansu kalorycznego w ryzach.
Napar z ziaren babki płesznik działa kojąco na podrażnioną skórę. Przyspiesza tym samym gojenie ran, redukuje stany zapalne i delikatnie nawilża przesuszony naskórek. Można stosować go pomocniczo w chorobach, takich jak atopowe zapalenie skóry, łuszczyca i trądzik różowaty.
Jak stosować babkę płesznik?
Forma przyjmowania babki płesznik przypomina tą, którą stosujemy w przypadku siemienia lnianego. Łyżeczkę ziaren wystarczy zalać letnią, przegotowaną wodą, zamieszać i odstawić na 10-15 min. W tym czasie powstanie kleik, który można zjeść lub dodać do posiłku. Trzeba jednak pamiętać o popiciu go dużą ilością wody. Dzienna, maksymalna dawka babki płesznik dla osoby dorosłej wynosi osiem łyżeczek, dla dzieci — 2-3 łyżeczki.
Babka płesznik — przeciwwskazania
Choć babka płesznik wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości, nie każdy może bezpiecznie ją stosować. Nie jest zalecana osobom cierpiącym na niedrożność jelit, stany skurczowe oraz bóle brzucha niewiadomego pochodzenia. Nie powinni jej spożywać pacjenci ze stomią, chorobami wątroby i przełyku. Jeśli w najbliższym czasie planujesz wykonać kolonoskopię, odstaw babkę płesznik, bo może zaburzać wizualizację. Unikaj jej także w anemii, ponieważ może zaburzać wchłanianie żelaza.