Dlaczego ciągle mam ochotę na słodycze? Oto co organizm mówi w ten sposób

22 godziny temu 2
Reklama 3 tysiące złotych na miesiąc.

Cukier obecny w słodyczach działa uzależniająco, zatem nic dziwnego, że każdego dnia masz ochotę na kostkę czekolady lub ciastko. Problem pojawia się w momencie, gdy nie możesz powstrzymać się przed jedzeniem słodyczy lub ochota na nie przychodzi zbyt często. Na początek warto zbadać poziom glukozy, a jeśli wyniki będą w normie, poszukaj przyczyn w psychice. Jakie mogą być powody ciągłej chętki na coś słodkiego?

Ochota na słodycze a teoria behawioralna

Zgodnie z teorią behawioralną, zachcianki na słodycze mogą być napędzane wspomnieniami lub nawykami. Być może masz ochotę na sernik babci nie dlatego, że smakował wybornie, ale kojarzy ci się z przyjemnymi chwilami spędzonymi w rodzinnym gronie. Podobną moc mają codzienne praktyki, przykładowo sięganie po deser po obiedzie lub po przekąskę, gdy się nudzimy. Przyczyna takich zachowań tkwi nie tyle w umyśle ile w biologii.

Badanie z 2011 r. wykazało, że gdy kora przedczołowa mózgu jest aktywowana, tymczasowo zmniejsza się pragnienie jedzenia produktów bogatych w węglowodany, w tym słodyczy. Innym obszarem odpowiedzialnym za regulację jedzenia jest hipokamp. W przypadku jego uszkodzenia, które może nastąpić wskutek depresji, stresu lub cukrzycy, nawyki żywieniowe ulegają zmianie.

Dalszy ciąg artykułu pod materiałem wideo

Ochota na słodycze a teoria serotoniny

Kolejną przyczyną odczuwania niepohamowanej chęci na słodycze mogą być zaburzenia wydzielania serotoniny. Jej niedobór zwiększa ochotę na produkty bogate w węglowodany, w tym oczywiście słodycze. Badania zdają się potwierdzać tę teorię, ponieważ po spożyciu posiłku obfitującego w węglowodany poziom serotoniny rośnie, a po jedzeniu bogatym w białko i tłuszcz — spada.

Niektórzy naukowcy uważają, że dieta bogata w tryptofan — prekursora serotoniny — może skutkować mniejszą ochotą na słodycze. Aminokwas ten znajdziesz w owocach morza, jajach i drobiu. Można też przyjmować go w formie suplementów diety.

Ochota na słodycze: zachcianki wynikające ze stanów fizjologicznych

Ochotę na słodycze mogą generować zmiany hormonalne, które widoczne są zwłaszcza u kobiet. Zachodzą one w poszczególnych fazach cyklu, a także podczas ciąży. Z powodu wahań poziomu progesteronu i estrogenu, większa chęć sięgnięcia po coś słodkiego występuje w trakcie okresu i tuż przed nim.

Tymczasem zachcianki ciążowe to indywidualna sprawa. O ile niektóre przyszłe mamy sięgają głównie po czekoladę, o tyle inne po przekąski słone. Przyczyną zwiększonej chęci na pokarmy słodkie może być też większa ilość energii potrzebna do rozwoju nowego życia.

Pamiętajmy jednak, że zapotrzebowanie kaloryczne kobiet ciężarnych nie różni się znacząco od normalnego. W pierwszym trymestrze to zaledwie 85 kcal na dzień, w drugim — 285 kcal, a w trzecim — 475 kcal.

Jak poradzić sobie z nadmierną ochotą na słodkie?

Małe ciastko od czasu do czasu nie zaszkodzi, ale już codzienne jedzenie słodyczy negatywnie odbija się na zdrowiu. Przyczynia się do przyrostu masy ciała, a w dłuższej perspektywie może nasilać objawy depresji. Z przytoczonych powodów, z chęcią na słodycze trzeba umieć sobie poradzić. Często kryją się za nią inne powody, np. spotkania z rodziną lub poprawy nastroju. Zamiast czekolady przyda ci się wtedy rozmowa z bliskimi, spacer lub relaksująca kąpiel.

Ważne jest także świadome planowanie posiłków. Wygłodzony organizm potrzebuje dawki energii, którą dostarczą mu słodycze. Nie dopuść do napadów wilczego głodu, które mogą mieć miejsce, jeśli spożywasz zbyt mało posiłków lub są one ubogie w wartości odżywcze. Gdy najdzie cię ochota na słodkie, zastanów się, kiedy ostatnio zjadłeś porządny obiad? Jeśli nawet po nim masz chęć zjedzenia czekolady, wybierz zdrowszą alternatywę, przykładowo w postaci musu z awokado i kakao.

Przeczytaj źródło