Czy restauracje muszą odbierać puste butelki kaucyjne?

3 tygodni temu 21
Restauratorzy nie wiedzą, czy muszą doliczać kaucję do ceny napojów. Restauratorzy nie wiedzą, czy muszą doliczać kaucję do ceny napojów. / GazetaPrawna.pl

Restauratorzy nie są pewni, kiedy i czy w ogóle muszą doliczać kaucję do ceny sprzedawanego napoju. Wątpliwości wzbudza również sposób mierzenia powierzchni sklepu, od której zależy obowiązek przyjmowania zużytych opakowań.

Od 1 października, czyli od momentu uruchomienia systemu kaucyjnego, minęły już niemal dwa miesiące. Choć – zgodnie z przewidywaniami ekspertów wypowiadających się na łamach DGP – sklepowe półki nie wypełniły się masowo zwrotnymi opakowaniami, to pojawiły się już pierwsze butelki ze znaczkiem kaucji. Nie tylko w sklepach, ale też w restauracjach. Z wpisów zamieszczanych na internetowych portalach oraz forach dyskusyjnych wynika, że nie obyło się bez problemów.

Kaucja i restauracja

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję

logo Adam Pantak

Adam Pantak

dziennikarz DGP

Zapisz się na newsletter

Otrzymuj codziennie rzetelne informacje o zmianach w prawie i podatkach oraz aktualności istotne dla przedsiębiorców.

Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich

Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.

success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Zobacz

Popularne Zobacz również Najnowsze

image for background

logo www.GazetaPrawna.pl

Przejdź do strony głównej

Przeczytaj źródło