Reklama 3 tysiące złotych na miesiąc.
- Naukowcy z California Polytechnic State University przeprowadzili eksperyment. Badanie wykazało, że BPA może zmniejszać wrażliwość na insulinę
- Dawka BPA, uznawana za bezpieczną, spowodowała pogorszenie reakcji na insulinę
- Agencje regulacyjne w różnych krajach mają rozbieżne opinie na temat bezpieczeństwa BPA
- Poznaj swój Indeks Zdrowia! Odpowiedz na te pytania
- Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Onetu
Plastikowe butelki na cenzurowanym. Oto dlaczego powinieneś na nie uważać
BPA to substancja chemiczna stosowana w przemyśle, która znalazła szerokie zastosowanie w produkcji plastikowych butelek na wodę i pojemników na żywność. Wypłukiwana z tych produktów do jedzenia i picia, może zakłócać pracę naszych hormonów. Związki te, choć niezauważalne na pierwszy rzut oka, mogą mieć poważne konsekwencje dla naszego zdrowia.
Badanie przeprowadzone przez naukowców z California Polytechnic State University wykazało, że BPA może zmniejszać wrażliwość na insulinę, hormon regulujący poziom cukru we krwi. Taka insulinooporność może prowadzić do chronicznie wysokiego poziomu cukru we krwi i zwiększać ryzyko cukrzycy typu 2.
Polecamy też: Objawy insulinooporności, których nie wolno ignorować. Mogą być utajone przez długi czas.
Eksperci przebadali 40 zdrowych dorosłych, którzy przez cztery dni przyjmowali placebo lub niewielką dawkę BPA. Okazało się, że osoby, które przyjmowały BPA, gorzej reagowały na insulinę. Co więcej, dawka BPA, którą otrzymywali uczestnicy, była na poziomie uznawanym obecnie za bezpieczny.
"Nasze odkrycia sugerują, że obecne limity narażenia na BPA uznawane za bezpieczne przez EPA powinny być ponownie rozważone" — mówi Todd Hagobian, starszy autor badania.
Warto zauważyć, że amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) uznaje BPA za bezpieczny na niskich poziomach występujących w pojemnikach na żywność. Jednak niektórzy naukowcy twierdzą, że wytyczne FDA są przestarzałe, a badanie Hagobiana dodaje do tego argumentów.
Inne agencje regulacyjne, jak Komisja Europejska, są bardziej restrykcyjne wobec BPA. KE proponuje wprowadzenie zakazu stosowania BPA w produktach mających kontakt z żywnością do końca 2024 r.
Obawy dotyczące BPA wpisują się w szerszy kontekst zaniepokojenia związanego z naszym codziennym narażeniem na potencjalnie szkodliwe substancje. "Biorąc pod uwagę, że cukrzyca jest główną przyczyną zgonów w USA, kluczowe znaczenie ma zrozumienie nawet najmniejszych czynników, które przyczyniają się do tej choroby" — podkreśla Hagobian.
Zrozumienie, w jaki sposób substancje, z którymi stykamy się na co dzień to krok w kierunku podejmowania lepszych decyzji dotyczących naszego zdrowia.