Biedronka i Lidl biją na alarm. Te produkty mogą być niebezpieczne

4 dni temu 18
Lidl i Biedronka.
Biedronka i Lidl biją na alarm. Te produkty mogą być niebezpieczne. Fot. Adam Stępień / Wojtek Habdas/Agencja Wyborcza.pl, montaż: naTemat

Biedronka wydała pilny komunikat dla klientów. Sieć wycofuje ze sprzedaży popularny produkt marki Sokołów po wykryciu w nim groźnej bakterii. Spożycie mięsa z tej partii może stanowić zagrożenie dla zdrowia. Lidl również opublikował oświadczenie dla konsumentów.

Daj napiwek autorowi

Biedronka ma ważny komunikat dla klientów. Sieć wycofuje produkt marki Sokołów

Ze sprzedaży wycofano: Sokołów Metkę Kiełbasę Surową Cebulową 170 g

  • Numer partii: 8225281102,
  • Termin przydatności: 24.10.2025,
  • Producent: Sokołów S.A., Oddział w Robakowie.
  • Powodem decyzji są nieprawidłowe wyniki badań mikrobiologicznych, które wykazały obecność bakterii Escherichia coli. W komunikacie producent podkreśla:

    "Decyzja podyktowana jest dbałością o najwyższe standardy bezpieczeństwa produktów i ma na celu wyeliminowanie ryzyka spożycia niezgodnego produktu przez konsumentów". I dodano: "Pragniemy przeprosić za wszelkie niedogodności związane z zaistniałą sytuacją i zapewnić, że dobro naszych konsumentów i bezpieczeństwo żywności są dla nas absolutnymi priorytetami".

    Klienci, którzy zakupili wskazany produkt, proszeni są o jego zniszczenie lub zwrot do sklepu. Towar zwrócony wraz z opakowaniem (pozwalającym na identyfikację partii) zostanie w pełni zrefundowany.

    Lidl także ostrzega klientów. Chodzi o inny produkt marki Sokołów

    Podobny komunikat wydał również Lidl, który informuje o wycofaniu innego produktu tej samej marki. W tej partii również stwierdzono obecność bakterii E. coli. Należy go wyrzucić lub zwrócić, a Lidl odda pieniądze. Chodzi o Sokołów Tatar Wołowy 200 g

  • Numer partii: 8525281202,
  • Termin przydatności: 24.10.2025,
  • Producent: Sokołów S.A., Oddział w Tarnowie.
  • Objawy zakażenia tą bakterią zazwyczaj pojawiają się po 3-4 dniach od spożycia i obejmują silne bóle brzucha, wodnistą lub krwawą biegunkę, wymioty i gorączkę.

    Jak pisaliśmy w naTemat.pl, w piątek GIS wydał dwa oficjalne alerty dotyczące surowych wyrobów mięsnych marki Sokołów. W oficjalnych komunikatach podano: "Wykryto bakterie Escherichia coli produkujące toksynę Shiga (STEC)".

    Problem nie dotyczy całej produkcji, a jedynie konkretnych, wskazanych partii. Producent, Sokołów S.A., już rozpoczął procedurę wycofywania skażonego mięsa ze sklepów i prowadzi postępowanie wyjaśniające.

    Przeczytaj źródło