Badanie: osoby, które wypijają 3 lub 4 filiżanki kawy dziennie, rzadziej zapadają na choroby wątroby

13 godziny temu 8

Pij kawę, będziesz zdrowszy. Dziś nie ma już co do tego wątpliwości. Trwa jednak dyskusja naukowa, jak przyrządzić idealną kawę.

Przez lata kawa uchodziła za używkę. Bez żadnych wartości odżywczych. Miała jedynie pobudzać, ale jej zbyt częste picie groziło uzależnieniem. Przed kilku laty opinia o małej czarnej uległa radykalnej zmianie. Okazało się bowiem, że kawa jest przebogata w składniki, które chronią organizm przed wieloma chorobami, od cukrzycy typu 2 po choroby nerek i układu pokarmowego. – Jest to tak cenny napój, że został nawet umieszczony w najnowszej piramidzie żywieniowej wśród zalecanych, prozdrowotnych produktów – mówi dr Regina Wierzejska z Instytutu Żywności i Żywienia.

Dobroczynnych właściwości kawy dowiedli naukowcy z zespołu prof. Paula Rodericka z University of Southampton. Szczegóły opisali pod koniec listopada w czasopiśmie medycznym "British Medical Journal". Uczeni poddali wnikliwej analizie ponad dwieście badań, jakie dotychczas zostały przeprowadzone przez ekspertów z różnych ośrodków naukowych. Ustalili, że osoby, które wypijają trzy lub cztery filiżanki kawy dziennie, rzadziej zapadają na choroby wątroby i niektóre nowotwory, rzadziej też umierają z powodu zawału serca i udaru mózgu. – Zawarte w kawie polifenole chronią bowiem śródbłonek naczyń krwionośnych, co korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy – mówi prof. Artur Mamcarz, kierownik III Kliniki Chorób Wewnętrznych i Kardiologii II Wydziału Lekarskiego WUM i wielki smakosz kawy. Profesor przyznaje, że codziennie wypija 5-10 filiżanek kawy.

Przeczytaj źródło