Zdrowotne korzyści wynikające z picia kawy
Jak przypomina National Heart, Lung and Blood Institute, umiarkowane spożywanie kawy, czyli około od 3 do 5 filiżanek dziennie, powiązano z mniejszym ryzykiem przedwczesnej śmierci.
Z kolei najnowsze badania sugerują, że czas spożywania kawy może mieć także wpływ na obserwowane korzyści. Odkryto, że dorośli, którzy pili kawę przed południem, odnotowali największy spadek przedwczesnej śmiertelności z jakiejkolwiek przyczyny oraz z powodu chorób układu krążenia.
Badanie opierało się na obszernej analizie danych dotyczących odżywiania zebranych od ponad 40 tys. dorosłych Amerykanów, z których 52 proc. piła kawę. Z tej grupy osób ponad jedna trzecia – 36 proc. piła kawę rano, a 16 proc. piło kawę w ciągu dnia.
Badacze, uwzględniając różne czynniki odkryli, że dorośli, którzy ograniczali spożycie kawy do okresu między 4 rano a południem, mieli o 16 proc. mniejsze prawdopodobieństwo zgonu z jakiejkolwiek przyczyny w ciągu prawie 10 lat w porównaniu z dorosłymi, którzy nie pili kawy.
Mieli także o 31 proc. mniejsze prawdopodobieństwo zgonu z powodu chorób układu krążenia, ale odkrycia ta nie dotyczyły osób, które piły kawę w ciągu innych przedziałów czasowych.
NHLBI tłumaczy, że korzyści płynące z picia kawy rano mogą wynikać z dwóch czynników:
- picie kawy w mniejszym stopniu wpływa na zaburzenia snu, co ma pozytywny wpływ na ogólny stan zdrowia i układ sercowo-naczyniowy,
- kawa najsilniej działa przeciwzapalnie rano.
Jednocześnie autorzy podkreślają konieczność dalszych badań, aby sprawdzić różne powiązania związane z korzyściami zdrowotnymi wynikającymi z picia kawy. Wyniki tego badania opublikowano w European Society of Cardiology.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
Dowiedz się więcej na temat:

1 miesiąc temu
26



English (US) ·
Polish (PL) ·